zmiana tła na stronie w joomla
8 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Ocena wątku:
zmiana tła na stronie w joomla
Mam tu pytanie dla tych interesujących się tworzeniem stron internetowych. Otóż tworzę właśnie stronę w Joomla!, a teraz mam problem ze zmianą tła na stronie lub w artykule. Jakby ktoś wiedział, proszę o pomoc.
Z góry dzięki,
Mikiotor
Z góry dzięki,
Mikiotor
-

Mikiotor - Posty: 26
Re: zmiana tła na stronie w joomla
Jakiej wersji Joomla używasz? 1.5.X czy starszej 1.0.X?
-

Szakoou - Posty: 29
- Miejscowość: Iłowa, Żagań, Wrocław, Dąbrowa, Sosnowiec
1.5.15, czyli nowszej. Wszystko mam już zrobione, do szczęścia brakuje mi tylko tła innego niż podstawowe białe, może to być jakiś kolor lub najlepiej obrazek. 
-

Zaloguj się do panelu administracyjnego następnie:
- z menu "Rozszerzenia" wybierz "Szablony";
- zaznacz szablon i kliknij na "Zmień";
- wybierz "Edytuj CSS";
- wybierz "template.css" i kliknij na "Zmień";
Odnajdź ciąg body i tam będzie coś w tym stylu:
W nawiasie masz ścieżkę do obrazka, który jest tłem. Możesz tam wrzucić link do swojego tła. Albo jak chcesz mieć jeden kolor to:
i voila.
- z menu "Rozszerzenia" wybierz "Szablony";
- zaznacz szablon i kliknij na "Zmień";
- wybierz "Edytuj CSS";
- wybierz "template.css" i kliknij na "Zmień";
Odnajdź ciąg body i tam będzie coś w tym stylu:
- Kod: Zaznacz wszystko
background-image: url(../images/background.jpg) repeat-x;
W nawiasie masz ścieżkę do obrazka, który jest tłem. Możesz tam wrzucić link do swojego tła. Albo jak chcesz mieć jeden kolor to:
background: #ffffff;
i voila.
-

A w jakim szablonie to robisz? Bo ja pracuję na Ja purity, a tam nie ma background-image: url(../images/background.jpg) repeat-x;
Zobaczyłem na innych szablonach, np. na jb grunge. Tam zrobiłem to, co mówiłeś, lecz zamiast tego obrazka, który podmieniłem, jako tło pojawił się zupełnie inny obrazek, jakiego w ogóle nie ustawiałem. Więc do jakiego szablonu pasuje twoja rada?
Zobaczyłem na innych szablonach, np. na jb grunge. Tam zrobiłem to, co mówiłeś, lecz zamiast tego obrazka, który podmieniłem, jako tło pojawił się zupełnie inny obrazek, jakiego w ogóle nie ustawiałem. Więc do jakiego szablonu pasuje twoja rada?
-

Ja używam jednego z niestandardowego szablonów, dość mocno zmodyfikowanego przeze mnie. Ciebie interesuje jedynie zdefiniowane w arkuszu stylów (css) fragment "background-image: url(../images/background.jpg)", bo repeat-x odnosi się do powtarzania obrazka tła. Jedyne co Ci mogę poradzić, to zapoznaj się z css i sam odnajdź interesujący cię fragment kodu, by go zmienić. 
Rzuć okiem na to...
http://www.kurshtml.boo.pl/css/tlo_obrazkowe,tlo.html
Rzuć okiem na to...
http://www.kurshtml.boo.pl/css/tlo_obrazkowe,tlo.html
-

Wielkie dzięki. I jeszcze coś: słyszałem o takim czymś jak Random Background (http://joomla4more.com/the-background-module), taki moduł do zmieniania tła na stronie przez użytkowników czy jakoś tak. Zainstalowałem go, lecz nie chce mi działać. W instrukcji instalacji jest krok 2, którego nie rozumiem:
Background module - installation instructions
The Background module works just like a normal Joomla module. Use the following steps to get the Background module working:
Step 1:
Install the background module via the Joomla extensions installer (Extensions -> Install/uninstall).
Step 2:
Place a module tag in your template, for example:
<jdoc:include type="modules" name="user1" style="xhtml"/>
Important! You can place the module tag where you want in the template, but after the CSS reference line.
Step 3:
Navigate to the background module settings in the Joomla module list (Extensions -> Module manager).
- Set the right position (in this case: user1)
- Choose an image from the select list in the module parameters and publish the module.
Popróbuję ze zmianą tła standardowo, ale czy wiesz coś o tym module? Jeśli tak, proszę o pomoc.
Background module - installation instructions
The Background module works just like a normal Joomla module. Use the following steps to get the Background module working:
Step 1:
Install the background module via the Joomla extensions installer (Extensions -> Install/uninstall).
Step 2:
Important! You can place the module tag where you want in the template, but after the CSS reference line.
Step 3:
Navigate to the background module settings in the Joomla module list (Extensions -> Module manager).
- Set the right position (in this case: user1)
- Choose an image from the select list in the module parameters and publish the module.
Popróbuję ze zmianą tła standardowo, ale czy wiesz coś o tym module? Jeśli tak, proszę o pomoc.
-

Mikiotor napisał(a):Step 2:
Krok 2:
Umieść tag modułu w twoim szablonie, na przykład:
Uwaga! Tag modułu możesz umieścić w templatce (szablonie) gdziekolwiek chcesz, lecz musi to być pod odniesieniem do CSS.
-

8 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Statystyki
Wszystkich postów: 1424Wszystkich tematów: 300
Wszystkich użytkowników: 106
Ostatnio zarejestrowany: gamemen