Menu główne

Kto jest online

Na forum jest 6 użytkowników :: 1 zarejestrowany, 0 ukrytych i 5 gości (oraz 0 botów)

Najwięcej użytkowników (18) było obecnych 23 Cze 2010, 21:15

Zarejestrowani użytkownicy: Ula

Activity over the last 24 hours

New Posts 31 • New Topics 4 • New users 2

14 Users active over the last 24 hours: boom, Fenrir, gamemen, Gregorius, Hazardius, JollyRoger, Kakon, marazm, Mikiotor, Ninjin, Pewien Gość, Suwmiarka, tuta158, Ula

Legenda :: Administratorzy, Moderatorzy globalni, Redaktorzy

Ostatnie tematy na forum

PES 2009
Kategoria: Gry - recenzje  

Postprzez Mikiotor 25 Lip 2010, 17:53

PES to znana gra dla fanów piłki nożnej, bowiem jest ona jej symulatorem. Od lat konkuruje z produktem od EA, czyli FIFA. Co roku starcie, można by powiedzieć, gigantów, wygrywa albo PES albo FIFA. W roku 2009 rządziła FIFA, lecz jej panowanie trwało tylko na konsolach nowej generacji. Dlaczego? A to dlatego, że na konsole jest ona po prostu bardziej dopracowana. Nie wiedzieć czemu, EA wypuściło jedną grę, tą samą, lecz zupełnie różniącą się od siebie na konsole i pecety.
Więc na komputer stacjonarnych, jak na razie, niepodzielnie rządzi PES. Dlatego też zakupiłem jego wersję z 2009 roku, która, zgodnie z moimi oczekiwaniami, naprawdę mi się spodobała.

Gra
Gra instaluje się dość szybko, dlatego prawie od razu po wyjęciu jej z pudełka można zacząć grać o mistrzostwo. Menu też jest bardzo ładne, choć po angielsku. Ale teraz czas na samą rozgrywkę. Otóż mamy do wyboru takie tryby gry:
Mecz towarzyski (exibithion)
Zostań legendą (become a legend)

Kampania ligowa (master league)
Liga Mistrzów (uefa champions league)
Legendy (legends)
Ligue/Cup (liga/puchar)
Gra sieciowa (network)
Training (trening)

Zdecydowanie podobają mi się dwa tryby gry, oczywiście nie licząc meczu towarzyskiego. Są to Master League i UEFA Champions League. Opiszę je, lecz najpierw zajmijmy się rozgrywką.
Sterowanie jest bardziej skomplikowane niż w FIFA, lecz, przynajmniej ja, bardzo szybko się do niego przyzwyczaiłem.
A więc czas zacząć mecz!

Od razu po usłyszeniu pierwszego gwizdka widać, że jest tu o wiele lepsza grafika niż w FIFIE. Wszystko…Więcej...

Komentarze: 11

Awatar użytkownika
JollyRoger
26 Lip 2010, 00:18

Zgadzam się z Tobą- PES 2009 to zdecydowanie najlepsza gra tego typu na PC. W zasadzie tak jak FIFA nie zmienia się zbytnio z roku na rok-tylko skład,ewentualnie małe poprawki.Pod względem grywalności jednak jest to zdecydowanie najlepsza część,o wiele lepsza niż PES 2010.

Awatar użytkownika
Gregorius
03 Sie 2010, 07:30

Nie znam sie, ostatnia kopana w ktora gralem hardkorowo, to World Cup '98 ;).

Awatar użytkownika
Fenrir
05 Sie 2010, 11:35

Szkoda tylko, że każdy nowy PES czy też FIFA to tylko ciut lepsza grafika, zaaktualizowane składy (o ile są...) i jeden nowy tryb gry, jeśli nam się poszczęści...
Jak dla mnie rządzi FIFA 06 MŚ, ot co!

Awatar użytkownika
JollyRoger
05 Sie 2010, 23:32

Fenrir napisał:
Jak dla mnie rządzi FIFA 06 MŚ, ot co!

A co Ty widzisz dobrego w tej grze?!?

Sorry ,ale to zwykły chłam z EA. Normalna FIFA ze znaczkiem MŚ 2006.

Awatar użytkownika
Fenrir
06 Sie 2010, 08:08

A co ty dobrego widzisz w nicku JollyRoger?!

Sorry, ale to zwykły chłam z twojej twórczości. Normalny Jolly z dopiskiem Roger... No wstyd i hańba!

Jeśli podoba mi się kolor czerwony, a tobie niebieski, to nie próbuj mnie przekonywać że niebieski lepszy, bo czerwony to chłam.

I jeszcze jedno - zanim cokolwiek walniesz, tak jak teraz, to włącz szare komórki, bo jak do tej pory to nie używasz ich zbyt często. Opinie się uzasadnia. To tak, gdybym powiedział że cały PES to chłam, bo ja tak mówię i na pewno tak jest!

Awatar użytkownika
JollyRoger
06 Sie 2010, 11:59

"Sorry, ale to zwykły chłam z twojej twórczości. Normalny Jolly z dopiskiem Roger... No wstyd i hańba!"

I vice versa.. Skąd ty masz nicka cwaniaczku? Hmm xD

Poza tym zgadzam się ,że to chłam - tylko nie chodziło o żadne Jolly & Roger tylko całość oznaczającą nic innego jak flagę piracką. A , że lubię tą tematykę taki durny nick mi do głowy przyszedł. PEACE

"Jeśli podoba mi się kolor czerwony, a tobie niebieski, to nie próbuj mnie przekonywać że niebieski lepszy, bo czerwony to chłam."

Pardon, ja bardzo lubię czerwony

"I jeszcze jedno - zanim cokolwiek walniesz, tak jak teraz, to włącz szare komórki, bo jak do tej pory to nie używasz ich zbyt często. Opinie się uzasadnia. "

"To tak, gdybym powiedział że cały PES to chłam, bo ja tak mówię i na pewno tak jest!"

Jeżeli wcześniej w PES-a tak jak ja w tą nieszczęsna FIFĘ 2006 zagrasz i zapoznasz się z wszystkim co oferuje, proszę bardzo. Poza tym gra nie miała nigdzie dobrych ocen ,więc moja opinia na temat tej gry nie jest wyssana z palca, bo mam takie widzimisie, PES jest lepszy , a zupa przesolona. Zawsze na wszystko patrzę obiektywnie.

Awatar użytkownika
Fenrir
06 Sie 2010, 12:08

Primo, to przycisk cytuj nie wisi tutaj, by ładnie wyglądać.

"Sorry, ale to zwykły chłam z twojej twórczości. Normalny Jolly z dopiskiem Roger... No wstyd i hańba!"

I vice versa.. Skąd ty masz nicka cwaniaczku? Hmm xD

Jakoś często nadużywasz tego "cwaniaczka". Fenrir nie ma jakiegokolwiek dopisku, a na dodatek ciocia Wikipedia nie gryzie (przynajmniej kiedy sprawdzałem to ostatni raz), a mniemam iż twoje możliwości intelektualne nie są tak niskie, by na klawiaturze nie wklepać po kolei literek składających się na słowo Fenrir.
A motyw z flagą piracką znam bardzo dobrze. Za to jak widzę, ty nie zrozumiałaś aluzji do swojej nędznej opinii na temat FIFY 06 - "jest zła, bo jest!"

Pardon, ja bardzo lubię czerwony

To także był kolejny przykład. Równie dobrze mogłem napisać o złotym i szarym...

Jeżeli wcześniej w PES-a tak jak ja w tą nieszczęsna FIFĘ 2006 zagrasz i zapoznasz się z wszystkim co oferuje, proszę bardzo. Poza tym gra nie miała nigdzie dobrych ocen ,więc moja opinia na temat tej gry nie jest wyssana z palca, bo mam takie widzimisie, PES jest lepszy , a zupa przesolona. Zawsze na wszystko patrzę obiektywnie.

WHAT THE FUCK?! Mnie to za przeproszeniem jebie, czy gra miała same 10/10, czy 1/10! Jeśli gra mi się podoba, to jest to moja opinia. Nie mogę oceniać gry po ocenach recenzentów, którym gra mogła się nie spodobać. Recenzja jest subiektywna, i tak zawsze pozostanie.

Grałem także w PES 06, i zdecydowanie pozostałem przy FIFA.

I jeszcze jedno - skoro opinie wyciągasz na podstawie recenzji, to pozostaje mi tylko przygotować magazynek w pistolecie, by skrócić ci cierpienia.

(obiektywnie patrzę... jasne. A ja jestem niebieskim kosmitą z 20 parami rąk...)

Awatar użytkownika
JollyRoger
07 Sie 2010, 00:09

Jakoś często nadużywasz tego "cwaniaczka". Fenrir nie ma jakiegokolwiek dopisku, a na dodatek ciocia Wikipedia nie gryzie (przynajmniej kiedy sprawdzałem to ostatni raz), a mniemam iż twoje możliwości intelektualne nie są tak niskie, by na klawiaturze nie wklepać po kolei literek składających się na słowo Fenrir.

To po co się czepiasz nieistotnych pierdół? Podobno , wolisz trzymać się tematu.

To także był kolejny przykład. Równie dobrze mogłem napisać o złotym i szarym...

Vice Versa..

WHAT THE FUCK?! Mnie to za przeproszeniem jebie, czy gra miała same 10/10, czy 1/10! Jeśli gra mi się podoba, to jest to moja opinia. Nie mogę oceniać gry po ocenach recenzentów, którym gra mogła się nie spodobać. Recenzja jest subiektywna, i tak zawsze pozostanie.

W zależności , czy ktoś JEST subiektywny czy nie. Bo nikt mi nie wmówi , że wszyscy to uparte kołki i raz podjętego zdania zmienić nie mogą. To nie jest tak , że lubię PES-a , to napiszemy , że FIFA jest do dupy.

Grałem także w PES 06, i zdecydowanie pozostałem przy FIFA.

Grałam także w FIFĘ 2011, i zdecydowanie pozostałam przy PES.

I kogo to obchodzi w co ja lubię grać?

I jeszcze jedno - skoro opinie wyciągasz na podstawie recenzji, to pozostaje mi tylko przygotować magazynek w pistolecie, by skrócić ci cierpienia

Jeżeli wcześniej w PES-a <tak jak ja w tą nieszczęsna FIFĘ 2006 > zagrasz
Wspomniałam, ale mniemam, że nie zwróciłeś na to zdanie zbytniej uwagi, pod wpływem emocji.

(obiektywnie patrzę... jasne. A ja jestem niebieskim kosmitą z 20 parami rąk...)

Grałam . Na prawdę. W kilka części. Nie wierzysz ? Cholerka....

PS. Uprzejmie dziękuję za upomnienie dotyczące opcji "cytuj". Do zarządzenia Super Administratora zastosowałam się natychmiast, z szczerym zamiarem nie popełniania podobnych błędów , oraz nie polemizowaniem z nikim na temat nie dotyczący danego postu , z wyjątkiem PM -znanych szerzej pospólstwu jako Prywatna Wiadomość.

Z życzeniami dalszej owocnej współpracy.
Pozdrawiam.

PirackaBandera

Awatar użytkownika
Fenrir
07 Sie 2010, 07:29

To po co się czepiasz nieistotnych pierdół? Podobno , wolisz trzymać się tematu.

Nie ja pierwszy zacząłem chrzanić, drogie dziecko...

W zależności , czy ktoś JEST subiektywny czy nie. Bo nikt mi nie wmówi , że wszyscy to uparte kołki i raz podjętego zdania zmienić nie mogą. To nie jest tak , że lubię PES-a , to napiszemy , że FIFA jest do dupy.

Ale na pewno tego zdania nie zmienię, gdy ktoś próbuje mi udowodnić na siłę, że nie jest tak, jak ja uważam...

Jeżeli wcześniej w PES-a <tak jak ja w tą nieszczęsna FIFĘ 2006 > zagrasz
Wspomniałam, ale mniemam, że nie zwróciłeś na to zdanie zbytniej uwagi, pod wpływem emocji.

Druga, co nie potrafi czytać ze zrozumieniem... Jeśli wysylisz swoje dziecięce oczka, to zobaczysz iż wyraźnie napisałem, że grałem w PES 06 i wróciłem do FIFA... Myślenie boli, czy co?

Grałam . Na prawdę. W kilka części. Nie wierzysz ? Cholerka....

PS. Uprzejmie dziękuję za upomnienie dotyczące opcji "cytuj". Do zarządzenia Super Administratora zastosowałam się natychmiast, z szczerym zamiarem nie popełniania podobnych błędów , oraz nie polemizowaniem z nikim na temat nie dotyczący danego postu , z wyjątkiem PM -znanych szerzej pospólstwu jako Prywatna Wiadomość.

Najpierw pozostawię bez komentarza słówko na prawdę (słownik ortograficzny nie gryzie...). Co do Super Administratora - obecnie z tego co wiem, nigdzie taka ranga nie istnieje, no, chyba że jakiś megalompan ją sobie nadał... Jest różnica między moderatorem, a administratorem, a ja spełniał tylko swoją rolę. To tak, jakbyś policjanta próbowała nazywać panem życia i śmierci - będziesz w błędzie, bo tak nie jest. Nazywajmy rzeczy po imieniu, a nie przeinaczajmy ich na swój własny użytek.

I Prywatna Wiadomość, to jak sama nazwa wskazuje PW, a PM to nie wiem skąd wzięłaś...

Reasumując - 1 Września już niedługo, drogie dziecko. Czas do szkoły, nieprawdaż?

Fenrir

Awatar użytkownika
JollyRoger
07 Sie 2010, 23:43

1)

Nie ja pierwszy zacząłem chrzanić, drogie dziecko...

- Jak dla mnie rządzi FIFA 06 MŚ, ot co!
-A co Ty widzisz dobrego w tej grze?!? Sorry ,ale to zwykły chłam z EA. Normalna FIFA ze znaczkiem MŚ 2006.
-A co ty dobrego widzisz w nicku JollyRoger?! Sorry, ale to zwykły chłam z twojej twórczości. Normalny Jolly z dopiskiem Roger... No wstyd i hańba! Jeśli podoba mi się kolor czerwony, a tobie niebieski, to nie próbuj mnie przekonywać że niebieski lepszy, bo czerwony to chłam. I jeszcze jedno - zanim cokolwiek walniesz, tak jak teraz, to włącz szare komórki, bo jak do tej pory to nie używasz ich zbyt często. Opinie się uzasadnia. To tak, gdybym powiedział że cały PES to chłam, bo ja tak mówię i na pewno tak jest!

Chyba jednak tak.
Jedyne pytanie jakie miałam do Ciebie to :
-A co Ty widzisz dobrego w tej grze?!?

Natomiast:
-Sorry , ale to zwykły chłam z EA. Normalna FIFA ze znaczkiem MŚ 2006.

Nie ma NIC wspólnego z Twoją osobą.

Gdybym napisała tylko 1 część - uzyskałabym odpowiedź
Napisałam drugą , która jest tylko i wyłącznie MOJĄ OPINIĄ, używając przy tym słowa "chłam" i uraziłam Twoje zdanie. Z psychologicznego punktu widzenia , "udupiłam się na dobre".
Lecz.. jeżeli - tak jak twierdzisz , jestem debilnym, małoletnim, a wręcz dziecinnym dziewczęciem, które ze słownikiem styczności nie miało ( co profesjonalnie oceniasz, bo: 1- dobrze mnie znasz, 2 - nie zauważyłam czegoś tak banalnego, jak błąd w wyrazie "naprawdę" ) ; dlaczego nie pokażesz jak taki dorosły, mądry człowiek powinien się zachować. Bo przepraszam bardzo, ale mówienie drugiej osobie , że jest debilem i powinna nie wyrażać swojego zdania, raczej dorosłym posunięciem nie jest nie jest.

2)
Ale na pewno tego zdania nie zmienię, gdy ktoś próbuje mi udowodnić na siłę, że nie jest tak, jak ja uważam...

Jeżeli przeczytałeś punkt pierwszy , powinieneś już wiedzieć, że broń Boże nie staram się nikomu nic udowadniać, a tym bardziej na siłę. Jestem dyplomatką.

3)
Druga, co nie potrafi czytać ze zrozumieniem... Jeśli wysylisz swoje dziecięce oczka, to zobaczysz iż wyraźnie napisałem, że grałem w PES 06 i wróciłem do FIFA... Myślenie boli, czy co?

Więc tak jak poleciłeś - wysiliłam swoje dziecięce oczka i stwierdzam , iż w poprzedniej odpowiedzi nic nie wspomniałam o tym , że PES-a nie tknąłeś w swoim życiu.
To, że z PES też się zapoznałeś przyjęłam już do wiadomości wcześniej.

-I jeszcze jedno - skoro opinie wyciągasz na podstawie recenzji, to pozostaje mi tylko przygotować magazynek w pistolecie, by skrócić ci cierpienia
-Jeżeli wcześniej w PES-a <tak jak ja w tą nieszczęsna FIFĘ 2006 > zagrasz ..

Tu chodziło o to , czy JA grałam w PES i FIFĘ, i czy moje zdanie nie opiera się na recenzjach , a ja w rzeczywistości nigdy w FIFĘ nie grałam.
Za dużo mieszania w tych wcześniejszych postach. Ja grałam w obie gry, Ty też - tutaj mamy już wszystko jasne.

Ok, następny punkt.

4)
Najpierw pozostawię bez komentarza słówko na prawdę (słownik ortograficzny nie gryzie...).

Napisałam w punkcie 1 ,bodajże.

Co do Super Administratora - obecnie z tego co wiem, nigdzie taka ranga nie istnieje, no, chyba że jakiś megalompan ją sobie nadał... Jest różnica między moderatorem, a administratorem, a ja spełniał tylko swoją rolę. To tak, jakbyś policjanta próbowała nazywać panem życia i śmierci - będziesz w błędzie, bo tak nie jest. Nazywajmy rzeczy po imieniu, a nie przeinaczajmy ich na swój własny użytek.

Mea Culpa - masz rację. Nie "Super Administratora " , a "Moderatora Globalnego" miałam na myśli. Nie będę tłumaczyć tej pomyłki, bo nie ma sensu.

I Prywatna Wiadomość, to jak sama nazwa wskazuje PW, a PM to nie wiem skąd wzięłaś...

Tu też mogę powiedzieć, ze mój błąd, lecz w zasadzie takiego nie popełniłam. PM można by na odczepnego z angielskiego użyć, gdyż występuje w większości stron i to mnie zmyliło.

Reasumując - 1 Września już niedługo, drogie dziecko. Czas do szkoły, nieprawdaż?

Prawda, drogi Fenrirze , prawda. Obiecuję , że do wyrazu "naprawdę" przykładać będę szczególną uwagę, jednak moje posty tutaj traktuj ulgowo - dzieci maja prawo do błędów , czyż nie?

--------------------------------------------------------------------------------------
Prosimy o wyrozumiałość, gdyż w poście mogą zawierać się błędy negowane przez słownik języka polskiego.
Autor postu szanując opinię i wiedzę innych, bardziej doświadczonych członków tego serwisu chciał zaznaczyć, iż nie miał zamiaru nikogo oraz niczyjego zdania obrażać, czy dopuszczać się tym podobnych aktów socjopatii,dodając , że za wszystkie już dokonane serdecznie przeprasza.

Zabrania się kopiowania wszelkich treści zawierających materiały chronione prawem autorskim bez zgody autora
---------------------------------------------------------------------------------------

Zaloguj się

Nazwa użytkownika:

Hasło:

Pamiętaj mnie
Ukryj mnie

Zarejestruj się

Statystyki

Wszystkich postów: 1423
Wszystkich tematów: 300
Wszystkich użytkowników: 106
Ostatnio zarejestrowany: gamemen